KLAS VAN ELIAS

Nieuwe krachtige documentaire, een tweeluik: De Klas van Elias 

Sinan Can; een bevlogen journalist en documentairemaker van BNN/Vara, die met zijn team de niet meest bewandelde paden betreedt en vastlegt op camera. Na zijn eerdere televisiedocumentaires heeft hij nu een nieuwe ontroerende en ingetogen documentaire De klas van Elias gemaakt. 

Elias; een jonge, optimistische jongen uit Syrië die in één klap uit zijn veilige leven in Aleppo werd weggebombardeerd tijdens de oorlog in Syrië, naar Nederland vluchtte met zijn familie en weinig tot niets meenam, maar wel zijn klassenfoto, de klas van Elias.

De ontmoeting tussen deze twee mensen was nooit tot stand gekomen zonder een allesverwoestende en mensonterende oorlog. 

Een interview met Elias en Sinan:

Hoe is de documentaire tot stand gekomen?

Sinan vertelt: “Elias en ik hebben elkaar ongeveer een ½ jaar geleden voor het eerst in Enschede ontmoet, een hele lieve, vriendelijke jongen met een mooie toekomst voor zich. Hij draagt alleen een zwaar verleden met zich mee. Zijn klassenfoto uit Aleppo die hij had meegenomen op zijn reis, intrigeerde mij. Waar zijn de klasgenoten en vrienden van Elias, wat is er met hen gebeurd en hoe gaat het met ze? Dat is de zoektocht die te zien is op 25 maart en 1 april in onze tweeluik, de klas van Elias.”

Elias vult aan: “Mijn klassenfoto is gemaakt net voordat er vlakbij een bombardement uitbrak en na deze foto is onze klas nooit meer bij elkaar geweest. Iedereen is of gevlucht of overleden, ik weet niet wat er gebeurd is met iedereen. Mijn leven is vanaf dat moment drastisch veranderd, van een gewoon, vrolijk leven naar paniek, angst en onzekerheid. Ons gezin is gevlucht naar Beiroet, mijn vader besloot de gevaarlijke oversteek over water naar Griekenland en uiteindelijk Nederland te maken om ons zo uiteindelijk als gezin weer bij elkaar te kunnen brengen. Mijn zus en ikzelf moesten in Beiroet gaan werken om in ons dagelijks levensonderhoud te kunnen voorzien. Een zware taak voor jongeren die eigenlijk naar school zouden moeten kunnen om zich te ontwikkelen. Het was een hele zwarte periode in mijn leven, die ik nooit meer zal vergeten”. 

Hoe ben je te werk gegaan, Sinan, om de klasgenoten van Elias te vinden?

“Allereerst had Elias nog contact met 1 van zijn beste vrienden, die nu in Australië woont. Verder ben ik naar Beiroet gegaan en mocht daar de oma en tante van Elias ontmoeten plus het net geboren neefje van Elias vasthouden. Heel ontroerend, deze mensen zijn nu bijna als familie voor mij. Dit is allemaal te zien in de documentaire. Vanuit daar ben ik doorgereisd naar Aleppo en heb de school van Elias bezocht. Indrukwekkend en vanuit de schooldirectrice in Aleppo begreep ik dat een meisje op de schoolfoto in Nederland zou wonen momenteel. Niet te geloven; zij woont bijna om de hoek bij Elias, maar 65 kilometer verderop. Zo mooi om uiteindelijk deze 2 klasgenoten bij elkaar te brengen in een Nederlandse boswandeling”, aldus Sinan.

Elias verwoordt het als volgt: “Weet je wat ik gewoon wil? Eigenlijk wil ik het verleden vergeten, alhoewel dat niet kan. Het gevoel dat je alles kan verliezen in 1 ogenblik laat je nooit meer los, maar samen met iedereen wil ik ervoor zorgen dat de toekomst mooier, vreedzamer wordt en dat we beseffen dat we met elkaar op 1 wereld wonen. Alleen samen sta je sterk”.

De Klas van Elias wordt uitgezonden op maandag 25 maart en maandag 1 april bij BNN/Vara. (tekst Angelique Starreveld)